Blog

2017. Március 22.

Holi - A színek Ünnepe


 

A „Holi” minden kétséget kizáróan a legnépszerűbb indiai ünnep, a színek fesztiválja.

Mivel Indiában az ünnepek időpontja holdnaptárhoz kötődik, a Holi minden évben máskor van: február utolsó és március első hete körül, amikor éppen telihold van. Legalább két napig, maximum egy hétig tart. Ilyenkor az emberek máglyával űzik el a gonoszt, majd porfestékkel, színes festékes vízzel locsolják egymást – így emlékeznek Krishna cselekedeteire.

A Holi rituális fürdéssel kezdődik, amikor a falu lakói az ünnepre, munkába vagy iskolába készülvén tisztálkodnak. 

 

Ahogy közeledünk a falu központja felé, már érződik a levegőben, hogy ez a nap más, mint a többi. A gyerekek a
sarkokon – még óvatosan, kérdezgetve locsolják a turistákat és helyieket a vizes palackokban feloldott színes
festékekkel, de a téren már emelkedett a hangulat.

A szivárvány összes színében pompázó tömeg szinte eufóriába esve táncol, köröttük a nép "happy holi” kiáltások mellett festéket szór egymásra.

Vidéken az ünnep végét a helyi rendőrök közbelépése jelenti. Kora délutánra a tömeg teljesen felszabadulttá válik, ezt fékezik meg a rendőrök békés eszközökkel hazaterelve a résztvevőket.
Egy nagyvárosban már ez nem tud megtörténni, a felbátorodott, hagyomány és törvénytisztelő indiaiakat gyakran csak erőteljes fellépéssel sikerül lenyugtatni.

http://www.vallasforum.hu/ így ír a Holiról:
„A Holit február-március hónap teliholdas napján ünneplik. A hagyomány szerint az emberek ilyenkor porfestéket és színes vizet szórnak, illetve locsolnak egymásra. Ezt Bradzsában (a Vrindávana körüli területen), különösen Varsanában és Nandagrámában igen nagy vidámsággal ünneplik meg. A Holiról szóló egyik történet szerint egyszer, amikor Prahláda Mahárádzsa saját apja imádata helyett annak ellenségét, az Úr Visnut akarta imádni, apjának húga, Holiká, akit a tűz nem égetett, a kisfiúval együtt beült egy nagy tűzbe, hogy megölje őt. Prahláda odaadása azonban olyan nagy volt, hogy megvédte őt a tűz karmaitól, miközben Holiká viszont halálra égett. Erre emlékezve Holi előestéjén nagy tábortüzeket gyújtanak egész Indiában, melyekbe az új gabonatermésből egy részt felajánlásként beledobnak.”

Ez az ünnep, mint sok más is már, világhódító útra indult. India után egy videón keresztül Amerikába és Európába is eljutott a  Színek Ünnepe!



< Vissza