Blog

2015. Március 04.

Névjegykártyánk legyen mindig nálunk!


A névjegykártya általában elengedhetetlen része az ember munkájának és szakmai ismertségének növeléséhez, kiváltképp, ha szolgáltatási szektorban dolgozik, és célja, hogy minél többen ismerjék és válasszák Őt. Azonban a névjegykártyát nem elég elkészíttetni, tudni kell azt átadni is, hisz hiába rendelkezik valaki tökéletes névjegykártyával, ha az átadás körülményeivel már jelentősen rontja a róla kialakított képet.

1. Névjegykártyánk legyen mindig nálunk! Teljesen mindegy milyen alkalomból indulunk el otthonról, mindig legyen nálunk névjegy, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy mikor, kivel hoz össze minket az élet. Ne sodorjuk magunkat olyan kínos szituációba, hogy esetleg nem tudjuk névjegyünket átnyújtani. Üzleti tárgyalásra, megbeszélésre vagy találkozóra pedig kifejezetten rossz ötlet névjegykártya nélkül beállítani, mivel ott szinte biztos, hogy szükségünk lesz rá!

2. Már a találkozás kezdetén nyújtsuk át névjegyünket! Ez azért is praktikus, mert segít a másik későbbi megszólításában, nevének memorizálásában és egy komolyabb tárgyalás esetén a másik fél pozíciója és beosztása segíthet eldönteni, hogy mennyire komoly tárgyalóféllel állunk szemben, egyáltalán van-e döntési jogköre az adott ügyben.

3. Ki kezdi? Először mindig az alacsonyabb beosztású, rangú, esetleg fiatalabb adja át névjegyét a magasabb beosztásúnak, aki ezt viszonozza. Hölgy és férfi találkozása esetén úgy illik, hogy először a hölgy nyújtsa át névjegyét, majd az úr viszonozza azt!

4. Mindig olvassuk el azonnal a névjegyet! Soha ne tegyük el a névjegyet elolvasás nélkül, mert ez kifejezetten sértő a másik félre nézve, érdektelenséget fejez ki! Természetesen nem minden esetben kell megdicsérni azt, csak ha valóban felkeltette érdeklődésünket a kártya, de egy alapos olvasását minden névjegy megérdemel.

5. Adok, kapok! Amennyiben valaki átnyújtja számunkra a névjegykártyáját, minden esetben illik viszonozni azt, sajátunk átadásával. Amennyiben erre nincs módunk valami miatt, ne kezdjünk el fecnikre írogatni, inkább alázatosan kérjünk elnézést, hogy most nem tudjuk viszonozni ezt, és ígérjük meg, hogy rövidesen elküldjük számára adatainkat. A legközelebbi találkozás alkalmával pedig már mindenképpen nyújtsuk át mi is névjegyünket!

6. Érdemes beszerezni egy névjegykártyatartót! Soha nem szabad gyűrött, esetleg foltos, koszos névjegykártyát átnyújtanunk, mert ez azt a benyomást kelti, hogy ilyen a személyiségünk is, és ilyen a tőlünk várható munkamorál is, mely nem túl bizalomgerjesztő egy jövőbeni partner szemében. Ennek elkerülése végett érdemes beszerezni egy névjegykártyatartót! Nem szerencsés, ha a névjegykártya tartónk túl díszes és figyelemfelkeltő, mert az hivalkodó személyiségre enged következtetni, mely a legtöbb esetben nem szimpatikus!

Egy kis plussz: A névjegykártya átadásának szokásai sokszor kultúrafüggőek is, például ha japán üzleti partnerekkel hoz össze minket az élet, akkor mindig kitüntetett figyelem övezi a névjegykártyánkat, mivel számukra a kártya a személyiség megtestesítője. Ezért mindig elegáns tartóból illik elővenni, és két kézzel átnyújtani a másik félnek. Ugyanez igaz a másik fél névjegyének elfogadására is. Mindig érdemes részletesen áttanulmányozni, és megdicsérni, mivel mindez a másik személye iránti érdeklődést szimbolizálja a szemükben. Nem illik a névjegykártya hátuljára semmit sem ráírni, mert az tiszteletlenségnek számít.

Ne tegyük közvetlenül egymás mellé egy helyre a kapott és a saját névjegykártyáinkat, mert így egy óvatlan pillanatban könnyen előfordulhat, hogy másoktól kapott névjegyet nyújtunk át a saját nevünkben!

Ha egy nagyobb szabású otthoni vendégségbe vagyunk hivatalosak, akkor nem illik az érkezéskor átadni a virágcsokrot a háziasszonynak, hanem pár órával előbb el kell küldetnünk és egy kis borítékban mellékelni hozzá névjegyünket! Ilyenkor francia rövidítéseket illik kézzel ráírni a kártya jobb felső sarkára, de mindenképp arra az oldalra, ahol a nevünk van, mint például A. c. (Avec compliment), vagyis: Üdvözlettel.

Beszerzem most!



< Vissza