Blog

2015. Augusztus 19.

Nyomdafestékek II. - A nyomtatásnál alkalmazott segédanyagok


A nyomtatásnál segédanyagokat kell alkalmazni annak érdekében, hogy a nyomdafesték bizonyos tulajdonságait megváltoztassuk, és ezáltal javuljon a nyomtathatóság. A leggondosabban gyártott nyomdafestékkel sem lehetséges nyomtatni, ha az adott körülmények különlegesek vagy szélsőségesek. (A nyomdafestékek általában az általános nyomtatási körülményeket feltételezve készülnek.)
 
Speciális igények (dörzsállóság), problémás nyomathordozó (rossz felületi jelleg), rossz nyomtatási körülmények (hőmérséklet, légnedvesség stb.) szükségessé teszik adalékanyagok alkalmazását.
A gépmester feladata ebben a helyzetben, hogy megtalálja a megfelelő adalékanyagokat, és figyelemmel legyen az adagolási szabályok betartására. A különböző adalékanyagokkal általában a következő tulajdonságokat lehetséges változtatni: folyási tulajdonságok (pl. viszkozitás, húzósság, tack-érték, tixotrópia, adhézió stb.), száradási mechanizmus (fényes vagy matt hatás), dörzsállóság javítása.
 
A különböző adalékanyagok alkalmazásánál figyelembe kell venni, hogy ezek az anyagok általában károsan befolyásolják a szín- és árnyalat visszaadás minőségét, mivel felhasználásukkor növekszik a rácspont értékek torzulása. (Ez kedvezőtlenül hat a nyomatminőségre.) A következő táblázatok a különböző adalékanyagok alkalmazási területeiről ad felvilágosítást, az egyes gyártó cégek típusmegjelölése nélkül.

 

Nagy viszkozitású lenolajkencék

Növeli a viszkozitást.
 
Nyomóolajok
A festékeket folyósabbá és rövid szálúvá teszi.
Csak oxidációs típusú festékhez alkalmazható.

Hígítók
Jól folyó ásványi olajok, száradó olajokkal kombinálva.
A festéket rövid szálúvá teszi.

Nyomópaszták
Viaszok és hasonló anyagok, melyek olajokban kerülnek feloldásra.
Csökkentik a festék húzósságát anélkül, hogy a viszkozitás változna.
 
Nyomógélek és -zselék
A nyomdafesték tixotrópiai tulajdonságait befolyásolják.
 
Szárítók
Különböző nehézfémek olajokban feloldva.
 
Attetsző fehér
Szín nélküli kötőanyag, világosítja a festéket.

Dörzsállóságot javító paszta
Oxidációs száradású olajokba ágyazott viaszok.

Forrás: Szilágyi Tamás - Ofszetnyomtatás kézikönyve



< Vissza