Blog

2016. Július 04.

Top 5 trend a 3D nyomtatás világában


Úgy tűnik hétről hétre új 3D nyomtatók, modellező programok és anyagok jelennek meg a piacon. Nem könnyű nyomon követni a friss híreket, a legújabb modelleket – és természetesen mindenkinek más a véleménye azzal kapcsolatban, milyen trendek fognak dominálni a 3D nyomtatás piacán 2016-ban és azon túl. A közösségi finanszírozású platformoknak, mint a Kickstarter vagy az IndieGoGo több, mint 50 különböző projektje fut jelen pillanatban.

Hogy megtaláld a rendet a káoszban, összeszedtük számodra a legfontosabb 3D  technikával foglalkozó nyomdai blogok és újságcikkek írásait. Ez alapján felállítottuk, mik azok a trendek, melyek irányt mutatnak az elkövetkező 4 évben.  

 

Mielőtt azonban a jövőről beszélnék, tekintsük meg, milyen területen alkalmazzák jelenleg ezt az innovatív technológiát. Az autó- és repülőgépgyártás használja ritka alkatrészek, illetve bevezetés előtt álló autó prototípusok előállításához. És természetesen az egészségügyi szektor számára jelent óriási áttörést, különösen a hallókészülékek és implantátumok esetében (manapság a titániumból nyomtatott készülékek sem ritkák).

 

 

Mi fog történni a 3D nyomtatás iparában az elkövetkező években: Top 5 trend, hogy tisztán láss

 

A közelmúlt arra tanított bennünket, hogy a 3D tecnológia azon területeken a leghatásosabb, ahol egyedi (implantátumok, prototípusok, testreszabott ékszerek) vagy rendkívül bonyolult termékekre van szükség (a 3D nyomtatás hihetetlenül hatékony az összetett, egymásba kapcsolódó alkatrészekkel teli bonyolult tervek esetében).

Számos vezetővel és trend-úttörővel készült interjú alapján arra a megállapításra jutottunk, hogy a következő öt 3D nyomtatási irányvonal egyre nagyobb és nagyobb szerepet fog játszani a 3D nyomtatás világában:

1. Új anyagok megjelenése

A fém, mint alapanyag, már most jelen van (titánium, acél, arany, stb.), de úgy gondoljuk, ez még csak a kezdet. Hamarosan felbukkannak az organikus anyagok is, mint a bőr és egyéb szervek.

 

2. Jobb 3D nyomtatás

A gépek erősebbé válnak, képesek lesznek gyorsabb, jobb és nagyobb termékek nyomtatására is. Erre tökéletes példa a Smooth Detail Resin: a felületek simák, a nyomatok részletgazdagok (50 mikron!), a nyomtatási idő pedig egyre gyorsabb.

 

3. Olcsóbb 3D nyomtatás

Nagyon valószínű, hogy a 3D technológia egyre elérhetőbbé válik számunkra, egyszerű halandók számára is. Az értékesítés növekszik (mind a magán, mind az ipari szektorban), ezáltal az árak is csökkenni fognak hosszú távon.

4. Egyszerűbb modellezés

Jelenleg ez az egyik legnagyobb akadály sok ember számára. A 3D modellezés még nem olyan egyszerű és hozzáférhető, mint kellene. De bízunk benne, ez hamarosan megváltozik.  

Ezek a programok elsősorban animátorok és grafikusok számára készültek – és ez lehet a nehézség a nagyközönség számára. Bár a designerek egyre nagyobb számban foglalkoznak 3D-ben is nyomtatható modellekel, egyre több és több online alkalmazás áll rendelkezésünkre, mely segít a folyamat elsajátításában. Még az olyan nagy vállalatoknak is, mint a Windows vagy a Photoshop vannak fejlesztő programjaik. Ez az új verseny arra fogja késztetni a következő modellező szoftvereket, hogy kövessék a trendet.

5. Új alkalmazási területek 3D nyomtatásra

Végül, de nem utolsó sorban, ejtsünk néhány szót az alkalmazási területek bővüléséről. A következő évben látni fogjuk, hogy a 3D nyomtatókat olyan esetekben fogjuk használni, melyek messze meghaladják a múltbéli elképzeléseinket.

A pixeles, műanyag Yoda figurától indultunk, hogy az élvonalbeli, nagy pontosságú fémnyomtatásig jussunk. És ez a tendencia folytatódni fog! Ami néhány ember számára hobbi volt, szép lassan életünk szerves, sőt nélkülözhetetlen részévé fog válni. Habár visszatekintve azt mondhatjuk, hatalmas fejlődés történt a 3D nyomtatás területén, biztos vagyok benne, hogy meg fogunk még lepődni.

Ahogy látjuk tehát, a 3D nyomtatás még messze van attól, hogy teljes mértékben kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket. Még rengeteg felfedezni és fejleszteni való dolog áll előttünk. De a következő években ezek valószínűleg felgyorsulnak, magas minőségű 3D nyomtatás és lélegzetelállító anyagok használatával. Elég nagy az esélye, hogy legtöbbünk életében, hamarosan kapcsolatba kerülünk 3D nyomtatott termékekkel, akár anélkül is, hogy tudnánk róla.

 

A 3D nyomtatásé a jövő... de névjegykártya és roll-up nyomtatásban a Nyomdai Megoldások a profi.

Kérdésed van? Írj nekünk: rendeles@nym.hu



< Vissza