Blog

2017. Január 10.

Tudtad-e? II.


 

Tudtad-e... hogy Mexikó több, mint 100 évvel korábban alkalmazta a nyomtatott sajtót, mint az Egyesült Államok? Mexikó 1534-ben indította első nyomdáját, miközben az első nyomtatott amerikai kiadvány 1639-ben jelent meg, amikor a Glover család megérkezett Angliából és megnyiották kis nyomdász műhelyüket Cambridge-ben, Massachusetts államban.


Tudtad-e... hogy a betűtípusok, stílusok eredetileg kézzel tervezett és rajzolt elemek voltak, melyek sokszor készítőjükről kapták a nevüket? Vegyük például a francia nyomdászt, kinek neve Claude Garamonde; az ő betűtípusát a mai napig használjuk.

 

Tudtad-e... hogy majdnem 2 évig tartott Shakespeare gyűjteményt összeállítani? Ebben 36 színdarab szerepelt és címe: 'The First Folio'. A megközelítőleg 400 oldalas mű gyártása azért tartott ilyen sokáig, mert a lektorálás és korrektúra rendkívül időigényes folyamat volt ekkoriban.


Tudtad-e... hogy J.K. Rowling regénye, a 'Harry Potter és a Halál ereklyéi" tartja a kezdeti nyomtatás rekordját? Ez azt jelenti, hogy első alkalommal mekkora példányszámban nyomják ki az adott könyvet. Akár egy pop-kultúrális jelenség, az összes 'Harry Potter' könyvet már a kezdetektől milliós nagyságrendben gyártották, de a 'Halál ereklyéi' az, melyből 12 millió példányt nyomtattak már az első nekifutásra, így ő rendelkezik a legnagyobb kezdeti példányszámmal, melyet feljegyeztek.


Tudtad-e... hogy 'Hihetetlen Hulk' zöld bőrének színe eredetileg egy nyomtatási hibán alapult? Stan Lee képregényének bemutatásakor Lee 'Hihetetlen Hulk' - nak szürke bőrt álmodott meg, szándékosan figyelve, hogy semmilyen etnikai feszültséget ne váltson ki vele. Azonban problémák voltak a szürke szín megvalósításával, ami miatt minden kiadványon más színű Hulk jelent meg. Néhány példányban zöld színű volt, és amikor Lee látta ezeket, úgy döntött, hogy a zöld sokkal alkalmasabb lesz hőse számára, mint az eredeti szürke. 


Tudtad-e... hogy a Marvel egyik írója/művésze, Mark Gruenwald, utolsó kívánsága az volt, hogy hamvasszák el testét, hamvait pedig keverjék a nyomdafestékbe, melyet a képregényeknél használnak fel? Marvel tiszteletben tartotta kívánságát és 1996 augusztusában, amikor Gruenwald (aki olyan műveken dolgozott, mint a 'Bosszúállók', 'Amerika Kapitány' és 'Thor') 42 évesen szívrohamban elhunyt, összekeverték néhány művész hamvait a nyomdafestékben, melyet aztán a 'Legfőbb osztag' egy kiadványánál használtak fel, megemlékezve, hogy ezek a művészek részt vettek a megalkotásukban a haláluk előtt.

 

Nyomtatással kapcsolatos kérdéseddel keress Bennünket: rendeles@nym.hu



< Vissza