Blog

2017. Február 16.

Tudtad-e? III.


 

Tudtad-e... hogy a Fekete Halál (másnéven pestis) jelentősen hozzájárult a nyomtatás fejlődéséhez? A halottak sok ruhát hátrahagytak, ráörökítették a túlélőkre, akik nem dobták ki a kiselejtezett, kopott darabokat, hanem felhasználták a "rongy papírt", a pergamen (báránybőr vagy borjúbőr) kiváltására.

 


Azzal, hogy több száz szerzetes is áldozatul esett a pestis pusztításának, akik nyugat-európai kolostorokban a különböző - elsősorban természetesen egyházi témájú - művek másolását végezték, óriási hiány lépett fel azon emberekből, akik ezt a munkát el tudták végezni. Ebből kifolyólag drasztikusan megnövekedtek a költségek. Ugyanakkor a "rongy papír" feltalálásával ezen költségek fokozatosan csökkentek, hisz olcsóbb volt az alapanyag. Így az olcsó papír, és a másolók hiánya arra ösztönözte elődeinket, hogy hatékonyabb nyomtatási folyamatot eszeljenek ki.

 


Tudtad-e... hogy az USA-ban bűncselekménynek számít, ha valaki eladja vagy kölcsön adja 1985 előtt nyomtatott gyermekkönyvét? E könyveknél előfordulhat, hogy a tinta veszélyes mennyiségben tartalmaz ólmot. 2008-ban fogadták el a törvényjavaslatot, miszerint csak abban az esetben adható el, vagy adható kölcsön a régi könyv, ha átmegy a tinta az ólomteszten. Mivel ez a vizsgálat nagyon drága, a könyvtárak és kis könyvkereskedők arra kényszerülnek, hogy inkább szemétre dobják e kincseket, minthogy elvégeztessék a tesztet. :(

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Tudtad-e... hogy a Marvel Comics megjelentetett egy képregényt a KISS nevű rockegyüttesből ihletet merítve, amelynek nyomtatásakor a tintába belekeverték az egyik bandatag vérét? Ugyanezt a marketing trükköt alkalmazták 2006-ban is, mikor a horror klasszikus, a "Fűrész" III. részének plakátjaihoz használták fel a főszereplő vérét.

 

Tudtad-e... hogy a történészek szerint nagy szerepe volt annak a kb. 12 millió propaganda füzetnek abban, hogy megfordítsák a II. világháború menetét a szövetségesek javára? A szórólapokat nyomtatták, majd kiszórták Németország felett azzal a szándékkal, hogy motiválják az amerikai és szövetséges katonákat, a nácikat pedig kimerítsék. Mondhatjuk, hogy hatásos volt, nem igaz? 

 

Kivel nyomtassak? A válasz: Nyomdai Megoldások! rendeles@nym.hu

 



< Vissza