Blog

2015. Február 23.

A névjegykártya alapanyaga és a papír ipar napjainkban


A papírgyártás a nyomdaipar egyik kiszolgáló iparága, ezért a késztermék minősége, jelen esetben a névjegykártyánk alapanyaga kiemelt szerepet hordoz.

A XX. századi nagy magyar költő, Kosztolányi Dezső imája így szól: „Istenem, add, hogy földi mivoltomban, esetleg sejtcsoportjaimmal, unalmas külsőségeimben, folyton ingadozó kilóimmal egészen megsemmisüljek, s egészen papírrá változzam. De ne legyek olyan papír, melyet egerek rágnak, hanem élő papír, mely, valahányszor kezébe veszi az olvasó, fölpödörüljön a tenyere és a vére melegétől, új életre támadjon az ő életétől, mely titokzatos összefüggésben van az én már rég elmúlt s még mindig ható életemmel. Engedd tehát, hogy ahhoz az eleven papírhoz hasonlítsak, mellyel valaha gyermekkoromban játszottam.”

A mi fohászunk Kosztolányi utolsó mondatában rejlik. Csupán csak annyi, hogy jöjjenek vissza azok az „eleven” papírok…!

Miből készül napjainkban a papír?

Ha e kérdésre röviden akarunk válaszolni, akkor egyetlen szóval is kielégítően feleltünk: cellulózból. Azért a dolog nem ilyen egyszerű. Határozzuk meg először a papír fogalmát, hogy közelebb jussunk azoknak az anyagoknak a köréhez, amelyekből készíthető. A papír növényi rostok vizes szuszpenziójából a rostok összekuszálásával és a víz eltávolításával kialakított vékony, hajlékony lap. A növényi anyagok mellett továbbra is papíripari nyersanyag még a rongy, és egyre nagyobb mértékben hasznosítják a papírhulladékot is. A cellulóz- és papíripar legfontosabb nyersanyaga a fa. Részben vegyi úton cellulózt állítanak elő belőle, részben facsiszolatként adagolják a papírpéphez.

A papírgyártáshoz a rostos nyersanyagokon kívül különféle segédanyagokra is szükség van. A cellulózgyártáshoz, a fehérítéshez, a papír enyvezéséhez (az írhatóság biztosításához) és anyagában történő vagy felületi kezeléséhez (színezés, mázolás) számtalan szervetlen és szerves anyagot használnak fel. Egyetlen anyagról kell még említést tennünk, amely nélkülözhetetlen a papíripar számára, és ez a víz.

Miért is a mi fohászunk?

Pár évvel ezelőtt leadtuk névjegykártya rendelésünket egy nyomdának 300 grammos digitális papírra, biztosak lehettünk abban, hogy egy masszív, nem könnyen hajlítható névjegykártyát kapunk majd kézhez. De még akkor sem történt tragédia, ha csak költségcsökkentés miatt csak 200 vagy 250 grammos papírra elkészülve gyártattuk le névjegyünket. Nem csalódtunk még így sem.

Sajnos manapság ez változott. Többek között a magyarországi papírgyárak sorsával együtt. Ma már nem lehetünk ebben ennyire biztosak. Sokan erre nem hívják fel figyelmedet, vagy plusz költségként felszámolják.

Nálunk nem fogsz csalódni, mert mi felár nélkül 350 grammos papírokra készítjük el névjegykártyádat, ezzel is garantáljuk a minőséget és tartósságot!

Beszerzem most!



< Vissza