Blog

2016. Július 05.

Névjegykártya inspiráció - magasnyomtatás


magasnyomtatás olyan grafikai eljárás, melynél a nyomódúc felületéből azok a részek emelkednek ki, amelyek a lenyomat rajzát adják, ill. a festékezés és a nyomtatás után a festéket a papírra viszik át. A fehérnek szánt részeket mechanikus (vésés, metszés, kaparás) vagy kémiai (maratás, olvasztás) eljárásokkal távolítják el.

A magasnyomású dúcok festékezésére sűrű, kemény, olajos nyomdafestéket (korom, lenolaj keveréke) vagy rizskeményítővel elkevert vízfestéket használnak. A nyomdafestéket festékezőkövön gumihengerrel széthengerelik, majd a dúcra bőrtamponnal vagy kemény gumihengerrel egyenletesen viszik fel. A festékezőhengerek felületének síkjában elhelyezkedő, kiemelkedő részeket a festékezőhengerek lefestékezik, majd a nyomóhenger a papírt a nyomóformához szorítja, és átveszi a festéket. A lenyomatoknál a festék laposan nyomódik a papírra, amelynek a hátoldalán enyhe lenyomat jön létre.

Az egyik legősibb nyomtatási eljárás, melynek technikáját az i. e. időkben is használták, legelőször a távol-keleti civilizációkban. Na de hogy használják manapság? Íme néhány példa:

 

1. Fox Yards Company 

 

2. Christina Yan​

 

3. Bailey H Robinson​

 

4. Mia Parcell

 

5. Adicto

 

6. Pepelatz

 

7. German Torres

 

8. Dane Holmquist​

 

9. Jee

 

10. Bentply​

 

11. Bryon Darby

 

12. Leigh Cameron

 

13. Ninja star​

 

14. Skill Lab​

 

15. Dare

 

16. Luke Lucas​

 

17. James Prunean



< Vissza