Blog

2015. Június 29.

Plakát töri - A plakátok előfutárai


A plakát világunk egyik legnépszerűbb kommunikációs eszköze. De nem csak manapság igaz ez. A plakát az ókortól kezdve megtalálható volt az utcák falain, fejlődését még a nagy mértékű írás és olvasás nélküliségbe süllyedt középkor sem tudta megakadályozni. Minek köszönheti előkelő helyét az emberek szívében? Plakát töri sorozatunk első részében, a plakát kialakulásának okairól ejtünk néhány szót.


A társadalmi rend felépítése és fenntartása sokak szerint fajfenntartásunk és sikerünk alapköve. Ahhoz, hogy ez a rend fennálljon, mindenkinek ismernie kell a szervezet működésének szabályait, hogy alkalmazkodni tudjon. Ezeket a szabályokat írásban rögzíteni kell - kőre, papírra, vagy bármilyen adathordozóra - hogy azok mindenki számára elérhetőek és megismerhetőek legyenek. Így,  bár sokak számára megdöbbentőnek tűnhet - a plakát legősibb fajtáit a barlangrajzokban kell keresnünk. Minden primitív társadalomban megtalálhatjuk az írás vagy a kommunikáció ezen fajtájára utaló nyomok maradványait.

Egy 1985-ös publikáció szerint a nyilvánosság megjelenésének első emléke ie. 2278-ból származik a Heng Chan hegységből; jobban ismert Hammurapi törvényoszlopa ie. 2050-ből.  Nagyon sok emlék maradt fenn a mediterrán térségben, főleg Egyiptomban. Az ókori görögök fatáblákon hirdették a ki a hivatalos közleményeket, a római birodalom pedig meglehetősen modern megoldást választott: minden római város főterén állt egy album, egy gazdag díszítéssel ellátott fal, melyet mésszel fehérre festettek. Ezen a falon szerepelt az összes hivatalos közlemény és felhívás vörös vagy fekete festékkel felfestve. Láthatjuk tehát, hogy a plakátok előfutárai a hatalmi és társadalmi rend fenntartásának szolgálatában álltak elsősorban.

 


Ugyanakkor már Pompeji falai is bizonyítják, a magánhirdetések is megjelentek az ókorban. A színházi előadások és cirkuszi játékok plakátjai mellett meg kell említeni a könyvárusok posztereit, és a városi méltóságokra pályázó jelölteket népszerűsítő rengeteg politikai hirdetést is. Ugye ismerős?

Forrás:
Romsits Ádám: A meggyőzés eszközei, angol plakátok az első világháborúban (Budapest, 2003.)

 

Saját plakátot szeretnél? Írj nekünk a rendeles@nym.hu e-mail címre.



< Vissza