Blog

2016. December 12.

Tudtad-e?


 

Íme néhány érdekes  és szokatlan nyomdával kapcsolatos történelmi tény, mely bizonyítja, milyen fontos és alakító szerepet játszott a nyomtatás kialakulása az adott korban:


Tudtad... Johannes Gutenberg szegény emberként halt meg? Egyik gazdag üzlettársa beperelte 1455-ben, de elvesztette az ügyet, ami miatt az ikonikus nyomdász kénytelen volt feladni híres mesterségét, így végeredményben a tönk szélére került még 1468-ban bekövetkezett halála előtt.


Tudtad... Gutenberg több, mint 150 Bibliát nyomtatott, de manapság csupán 49 példány holléte ismert?


Tudtad... a világ legkisebb nyomtatott könyve (a Guinness Rekordok Könyve szerint) a japánok által készített 22 oldalas képes könyv, mely javarészt virágokat ábrázol? A méretei: 0,0291 x 0,295". Nagyító szükséges az olvasásához.


Tudtad... Angliában VIII. Henrik király szorgalmazta a nyomtatás elterjedését? A hírhedt uralkodó királyi chartájában fektette le a Cambridge University nyomdájának finanszírozását 1534-ben. Ez legöregebb nyomda, hiszen megközelítőleg 1584-től folyamatosan működik, mióta az első "CU Press" legurult a prések közül.


Tudtad... az elsőként nyomtatott papírpénz az Egyesült Államokban a cent volt, nem a dollár? A bankjegyet 1862-ben adták ki, a polgárháború finanszírozása érdekében, az első nyomtatott amerikai valuta az 1 centes, az 5 centes és az 50 centes volt.


Tudtad... a legöregebben fennmaradt nyomtatott könyv a budhista "Gyémánt Sutra", mely i.sz. 868-ban készült?


Tudtad... a nyomtatás megjelenésének óriási szerepe volt a tudományos forradalom kirobbanásában? Ahogy a nyomdagépek felbukkantak szerte Európában, megszaporodtak a világi témájú könyvek, különösen a tudományos érdeklődésűek. A tudósok tanulmányaikban rögzíthették, megoszthatták és elterjeszthették messzi vidékekre is elméleteiket, amellyel fellendítették a tudományos ismeretek és információk áramlását, fejlesztették a kommunikációt.


 



< Vissza